Hé, girlfriends.. where you at?

door | nov 30, 2021 | Blog

Waar zijn mijn vriendinnen gebleven? Nou, de meesten zijn overduidelijk opgeslurpt door het feestgedruis. Hoe kom ik hierbij? Ik hoor het vaak om me heen; ze lopen weer vol, die agenda’s, “ik heb nu weinig tijd, december zit knal vol. Ik zie er best wel tegenop.” 

Thuiszitten is saai maar ook een beetje fijn

Eerder dit jaar sprak ik dezelfde vriendinnetjes en zij vonden de lockdown ook wel iets positiefs brengen, (naast alle ellende die we ervaren hebben natuurlijk.. lockdown was echt geen pretje). Zij kwamen tot de conclusie dat er ook een lichtje aan de horizon gloorde in die hele rustige, saaie, thuiszitperiode. Want eindelijk zo lekker weinig verplichtingen. En je daardoor eindelijk weer een keer wat minder opgejut voelen. 

Weer al die ballen!

Daarom vind ik het toch frappant dat die slimme, lieve vrouwen in grote getalen weer de boel volgooien, volplannen, gezelligheid na gezelligheid, maar ook: verplichting na verplichting. En dit terwijl deze tijd van het jaar genoeg druk en drukte met zich mee brengt. Dus de gemiddelde werkende moeder kan juist nú wel ademruimte en rust gebruiken. Mammabear is going in hibernation, een beetje in die trend. Nou niets daarvan. Mammabear is volle bak sociaal aan het doen en knalhard aan het werk. Houdt weer alle ballen in de lucht. Met alle stressy gevolgen, het jezelf in 10 bochten wurmen om het anderen naar de zin te maken.

Kies jouw energie

Wat er nodig is, is overzicht én mamma bear die zich niet zomaar mee laat slepen door wat ‘heurt’ of door wat er ‘altijd gebeurt’. Deze tip wil ik je geven: kies bewust en weloverwogen hoe jij jouw feestdagen door wilt brengen, de hele maand december en januari voor mijn part! Jij kunt zelf bepalen waar jij jouw spaarzame winterenergie aan besteed. En dan kom jij als drukke werkende moeder in veel rustiger vaarwater. 

Maar nu hoor ik je denken; “Ja, Elke, leuk idee, maar hoe dan?”. Het geheim is meten is weten. Jij gaat jouw tijd en jouw aandacht in kaart brengen. Als je ook goed in de gaten houdt wat jouw energiegevers en energievreters zijn, dan kom je helemaal herboren uit deze feestmaand. Je bent klaar voor een nieuw jaar! Ik heb een oefening voor je die hier bij helpt. 

Nodig: Stiften, papier, ‘braindump’. 

Eerst schrijf je op wat er allemaal door je hoofd gaat als je aan de komende weken denkt. Sinterklaas is achter de rug, maar gelukkig hebben we nog een paar weken vól activiteiten te gaan. Borrels op werk, etentje met het gezin of goede vrienden, werk wat nog gedaan moet worden, deadlines die misschien nog in jouw nek hijgen, sporten en hobby’s. Of die leuke lunches klaarmaken voor kerstviering van de kids, noem het op. Alles mag op dat papier terecht komen. Dumpen dus. Er hoeft geen volgorde in te zitten. Als je alles hebt opgeschreven, dan maak je categorieën, bijvoorbeeld ‘thuis – werk – school’. Of ‘gezin – familie – collega’s – vriendinnen – hobby’. Je verdeelt jouw braindump in deze categorieën. Dan gebruik je nu twee kleuren om aan te geven welke onderdelen in iedere categorie jou energie géven en welke onderdelen jou om energie vrágen. Ook kun je de echte verplichtingen een straf kleurtje geven, dat zijn die dingen die voelen alsof je er echt niet onderuit kan komen maar eigenlijk vind je er geen klap aan. 

De volgende stap maakt veel helder. Je tekent een cirkel en je verdeelt die cirkel in de overige categorieën een beetje naar de hoeveelheid tijd en aandacht elke categorie gaat vergen, ook zet je weer de kleinere onderdelen er in met bijbehorende kleur. En kijk hoe de verdeling is. Je hebt een cirkel met al die aspecten die jouw tijd en energie vragen komende weken. Welk aspect van jouw leven vraagt nu veel of juist weinig van je? En hoe is het gesteld met energiegevers en energievreters binnen zo’n categorie?

Dan is het nu Go time. Waar ga jij jouw ruimte creëren? Op welke vlakken heb je te veel energievreters en op welke stukken juist te weinig energiegevers? Is daar iets aan te doen? Wat kun je zelf ondernemen om de komende weken prettiger, rustiger en meer vanuit jóuw energie door te brengen. 

Kom je er niet uit, laat het me weten. Ik denk graag met je mee. 

Kan ik je helpen?

ik ben 1 telefoontje van je verwijderd

Wil jij ook naar huis gaan met nieuwe inzichten, een opgelucht gevoel, én hernieuwde energie om er weer tegen aan te gaan?….zet dan nu de eerste stap voor verandering en maak een afspraak!