Vergelijk jezelf vooral met anderen. Waarom?
Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik altijd alle kanten van de medaille bekijk, ook als ik het er zelf niet mee eens ben. Dat is gewoon iets wat bij mij hoort. Het opent het gesprek en het creeert kans om te onderzoeken.
“We hangen het even aan het waslijntje”, werd er eens tijdens een training persoonlijk leiderschap tegen mij gezegd als ik weer eens met een ándere, unieke mening kwam.. “En als het aan het waslijntje hangt, kunnen we het van alle kanten bekijken.”
En zo denk ik dus ook over vergelijken! Overal hoor je dat je jezelf niet moet vergelijken met anderen. Doe dat niet, daar krijg je een slecht gevoel van. Maar ik denk hier dan toch iets anders over.
Dus:
Jezelf vergelijken met anderen; waarom je dat vooral wel moet doen, maar dan wel op de goede manier.
“Jezelf vergelijken kan gevaarlijk zijn, maar het is ook begrijpelijk dat we het doen”, zegt sociaal psycholoog Heidi Grant Halvorson. “We zijn nu eenmaal mensen, en mensen gaan op zoek naar vergelijkende informatie om ons heen.”
Er zijn vele sociaal psychologische theorieën op gebaseerd op dat vergelijken, sociale leertheorie, modelling. Maar let op; in de meeste gevallen vergelijken we ons met mensen tegen wie we op kijken, met als gevolg een slecht gevoel, want jij blijkt de loser.. met dat vergelijken zullen we nooit stoppen, want dat kunnen we niet. Mensen zijn echt geprogrammeerd om te kijken naar de mensen om zich heen. Dus het advies “Je moet jezelf niet met anderen vergelijken” is lastig op te volgen. Misschien kunnen we denken aan “Je mag jezelf vergelijken, wel op de juiste manier.”.
Hoe kun je dan vergelijken op die goede manier?
#1 Bewust er mee omgaan
Merk op bij jezelf wanneer je jezelf met anderen vergelijkt. En wuif het dan niet weg, maar zie het als een signaal dat je dus aangetrokken voelt tot diegene, en wat deze persoon meemaakt, uitstraalt. Dat doet iets met je, en daar mag je dus op inspelen! Is toch veel leuker om vergelijken als iets te zien waar je nieuwsgierig naar mag zijn?
#2 Kijk naar mensen op, maar alleen met het doel om ervan te leren.
Je mag je zelfs vergelijken met rolmodellen, waar je tegen op kijkt. Om te voorkomen dat je die ‘loser’gedachte krijgt kun je deze insteek kiezen:
Laat je inspireren en leer er van, dus observeer en analyseer en kopieer.
Het enige wat hier voor nodig is, is dat je stemmetje (ego) even z’n kleppie houdt en dat je neutraal gaat kijken en er van leert. “Wauw, wat interessant, ik ga nu onderzoeken hoe dat kan, en wat ik daar uit kan halen.”
#3 Vergelijk jezelf met een ander om een nieuwe kijk op jouw eigen situatie te creëren.
Uitgangspunt is dat jij beseft dat iedereen verschillend is, en vanuit daar is een vergelijking een verrijking! Het gras van de buren wat groener is, ga dat dan ook maar eens bekijken vanuit de keuken van de buurman. Mat alle positieve en alle negatieve aspecten van dat groene(re?) gras.
Samenvattend is het dus niet te voorkomen dat wij ons vergelijken met anderen, dus
Why fight it? Vergelijken doe je toch.
Gebruik het in jouw voordeel, kijk er met een nieuwe frisse blik naar en leer van de vergelijking.