Bad mom moments

door | jan 4, 2022 | Blog

Soms heb je ‘bad mom’- moments.. Je gilt hard naar jouw kinderen omdat je gewoon niet door hun woeste gestoei heen kom. Je pakt je zoontje nét iets te venijnig bij zijn arm wanneer je juist probeert te voorkomen dat hij zijn zusje een mep verkoopt in een speelgoedconflict. Dat soort lastige momenten, je herkent ze vast! Jouw intentie is goed, de uitwerking is wat minder..

En alsof die momenten zelf nog niet zwaar genoeg zijn, nee… daarna komt het schuldgevoel. Niet zo maar schuldgevoel, nee het MOEDER-Schuld-GEVOEL.. 

Dat is toch even heavy shit, mamma. 

Wauw, ik weet niet hoe het bij jou dan gaat, maar…nou. Míjn innerlijke criticus gaat dan echt helemaal los, hoor! Ik denk de vreselijkste dingen over mezelf, voel schaamte over wat er allemaal niet lukt, wat ik niet kan. En ik duik ook nog eens in de slachtofferrol. Waarom overkomt míj dit, andere moeders hebben zich veel beter in de hand…kunnen veel beter met hun emoties omgaan. 

Waarom heb ik mijzelf niet gewoon in de hand?

Maar, als ik je nou vertel dat die overweldigende momenten, mét alle heftige emoties in jouw moederschap jou juist verder kunnen helpen. Ze kunnen je veel vertellen over jezelf!  

Als jij leert wat die emoties betekenen zullen ze je steeds minder vaak in die heftigheid overvallen. 

En nog belangrijker je kunt werken aan wat daaronder zit verstopt; jouw behoeften, jouw wensen en verlangens. Ohja, die zijn er ook nog. 😉

Volg 4 simpele stappen om jouw overweldigende emotie te ontrafelen. 

Bijvoorbeeld: Boos worden, uit je dak gaan; waar iedere mamma achteraf toch spijt van heeft én een schijthekel aan heeft dat het toch weer gebeurde. Dat is te ontrafelen; die boosheid kán komen door machteloosheid. Je voelt je machteloos omdat je je bijvoorbeeld niet gezien of gehoord voelt, in wat jíj nodig hebt, of wat jíj belangrijk vindt om te zeggen. En terwijl je het duidelijk probeert te maken zijn jouw heldere grenzen even helemaal niets waard. En je daardoor machteloos voelen is dus serious business. 

Dat nare gevoel komt echt niet zomaar uit de lucht vallen.

Maar waar komt dat gevoel dan vandaan? Dat gevoel van machteloosheid kan getriggerd worden door jouw eigen kindertijd, misschien heb jij te maken gehad met ouders die het niet zo belangrijk vonden om stil te staan bij jouw gevoelens, of werden ze juist zelf snel boos en was dat iets waar je misschien wel bang van was toen je nog een klein kind was. Of misschien heb je juist nooit echt geleerd om boos te worden, of om helder aan te geven dat iets je te veel werd. Het kan allerlei nuances hebben, jij voelt zelf het beste waar dit stukje uit je kindertijd naar verwijst. Soms is het lastig om te ontrafelen, hoor, maar zeker te weten komt het steeds terug in jouw eigen overtuigingen over jezelf. 

Dus laat ook een woede uitbarsting leerzaam zijn, kijk met mildheid en ga eens verder op onderzoek in jouw eigen materie.  

Hoe ontrafel ik mijn eigen materie? 

  1. De situatie. Sta stil bij wat je overkomt, wat je nu meemaakt. In het voorbeeld eerder gegeven is dat dus een woede uitbarsting naar je kinderen toe. 
  2. Jouw ervaring. Wat voel je? Wat voelde je vlak voor die uitbarsting? In het voorbeeld was dit een gevoel van machteloosheid. Niet gehoord en niet gezien worden. 
  3. De betekenis van jouw ervaring.  Wat zegt deze informatie jou? In het voorbeeld is het gevoel van niet gehoord worden terug te brengen naar een kindertijd met ouders die nooit naar jou luisterden, of broers en zussen die altijd het hoogste woord hadden en jij kwam er niet tussen. (het kan van alles zijn, jij weet dit het beste). 
  4. Jouw les uit jouw ervaring. 

Tot slot vertaal je dit naar de toekomst. Wat wil je hier eigenlijk uit halen? Vraag jezelf af: Is het een belangrijke waarde van mij die hier wordt vertrappeld? Of is het eerder een niet helpende overtuiging of gedachte? (meestal zijn deze dan gericht op het vergelijken/meten met anderen en van daaruit een gevoel van schaamte/oordeel) 

Ben jij er klaar voor om jouw eigen shit onder ogen te komen?  

Het is niet altijd even makkelijk om zelf met je diepere gevoelens aan de slag te gaan. Soms heb je een blinde vlek op een bepaald patroon en soms is het gewoon te confronterend of te complex om het alleen te doen. Mocht je hier wel verder mee willen, weet dan dat ik je hierbij kan helpen. Als je nu denkt dat coaching door mij wel iets voor je kan zijn, neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. 

Kan ik je helpen?

ik ben 1 telefoontje van je verwijderd

Wil jij ook naar huis gaan met nieuwe inzichten, een opgelucht gevoel, én hernieuwde energie om er weer tegen aan te gaan?….zet dan nu de eerste stap voor verandering en maak een afspraak!